fbpx

Berika din mat.

Smaksätt din mat med de färska örterna framför dig.

Välkommen att plocka efter dina smaklökar.

Med dessa galet goda örter från Spisa kan du smaksätta din mat efter eget tycke med ekologiska örter från Skåne. Varje ört har sin egna karaktär och kan kombineras oändligt med maten framför dig. Testa dig fram och hitta din nya favoritört!

BASILIKA

Tänk dig några skivor mozzarella, tomat, ringlad olivolja – toppat med färsk basilika. Få örter är så allsidiga som just basilika, som passar till allt från pizzan till peston. Förvandlar även de enklaste av rätter till tjusiga anrättningar med sina härligt frodiga blad.

BLADPERSILJA

Bladpersiljans aromatiska och karakteristiska smak förhöjer vilken gryta, gratäng eller grönsaksrätt som helst. Persilja är stjärnan i tabbouli, gremolata och kryddstark chimichurri – och gör även klassisk svensk pressgurka komplett.

CITRONMELISS

Doften av citronmeliss, eller det mer poetiska namnet hjärtansfröjd, som sprider sig i köket eller i kryddträdgården är inget mindre än en sinnlig upplevelse. För att inte tala om smaken – aromatisk och fräsch med toner av mild citron som förhöjer allt från desserter och sommardrycker till omeletter, sallader och såser.

FRANSK DRAGON

Denna franska klassiker är en kulinarisk ört som fungerar utmärkt i smaksättning av allt från fisk, kyckling och skaldjur till potatis- och äggrätter. Det är även dragon som ger béarnaisesåsen dess karakteristiska smak, där den både används färsk och i en dragonvinäger.

KORIANDER

Taco, ceviche, pad thai, tikka masala – koriander lyfter rätterna till nya dimensioner. Världens mest använda bladkrydda är både älskad, hatad och en aning missförstådd. Koriander har en säregen och frisk smak som kompletterar det kryddiga och starka och ger karaktär åt hela matupplevelsen.

MYNTA

Få örter associerar sommar som mynta. Tänk dig en läskande mojito, en fräsch vattenmelonsallad eller syrlig limepaj – ackompanjerad av myntans aromatiska friskhet. Mynta hjälper även till att vässa rätter från Mellanöstern och det nordafrikanska och libanesiska köket.

En sinnlig upplevelse

Smak är något Spisa aldrig kompromissar med. Sedan 1995 har de försett Sverige och Europa med färska, ekologiska örter och sallater som gör underverk tillsammans med andra råvaror men som självklart också glänser på egen hand. Nyskördad rikedom som förhöjer doften, smaken och upplevelsen kring måltiden.

OREGANO

Känn doften av Italien i denna mångfacetterade krydda som är oumbärlig på pizza, i tomatsås och bolognesesås. Oregano har en kraftfull och intensiv smak som ger en extra skjuts till tomat, ost, bönor och rotfrukter.

PERSILJA

Persilja är världskryddan som har en självklar plats i svensk husmanskost. Lika nyttig som utsökt tronar den på sommarens färskpotatissallad, i köttsoppan eller strömmingslådan. Dessutom är den vacker som garnering med sina djupt gröna, krusiga blad.

ROSMARIN

Aromatiska, tallbarrliknande blad med en doft av pinjeskog och kåda. Att laga mat med rosmarin är en dröm för alla sinnen, och denna Medelhavskrydda får ge smak åt allt från lamm, kyckling och vilt till rotfrukter och ugnsrostad potatis.

SALVIA

Salvia är skönheten i örtagården med sina vackra silverludna blad, och en ständig favorit i det italienska köket. Med sin kryddiga, aromatiska smak sätter den tonen i klassiska rätter som lasagne, saltimbocca och osso bucco. Låt salvia blanda sig med smör och citron och en smaksensation uppstår.

THAIBASILIKA

Upplev thaibasilikans kryddiga, fruktiga ton med en distinkt aniskaraktär i asiatisk matlagning, både i wok, soppor, currygrytor och sallader. Dessutom har thaibasilikan en ton av sötma vilket gör att den kan lyfta desserter till en helt ny nivå.

TIMJAN

Denna väldoftande ört är en av våra mest mångsidiga och smakrika och kan med fördel användas för att få fram det bästa i vilt, lamm och biff – men även fiskrätter, såser, soppor och grytor. Timjan är även ljuvlig tillsammans med andra örter.