fbpx

Årets växtinredare för femte gången.

Detta är prisutdelaren.

NILA (Nordic Interior Landscaping Association) är en organisation av oberoende, seriösa och miljömedvetna verksamheter som arbetar med grön interiör. NILAs syfte är att sprida branschens kunskap om värdena av att ha levande växter i privat och offentlig miljö.

Koenigsegg 2024

I Koenigseggs entré och showroom välkomnas besökare av en enastående växtvägg, hela 12,5 meter hög, som står som ett majestätiskt exempel på hur biofilisk design och en varm hemkänsla kan samverka för att skapa en extraordinär atmosfär. Denna levande vägg, som rymmer inte mindre än 5500 växter, kan frodas – trots minimalt med dagsljus – tack vare en väl avvägd belysningslösning från Plantlight. Detta bidrar till en levande entré som inte bara imponerar på alla som stiger in, utan även bidrar till en hälsosammare miljö i byggnaden.

Vidare in i företagets lokaler, särskilt i matsalen, fortsätter temat med en mer traditionell växtinredning. Här har olika typer av golvväxter placerats med omsorg för att skapa en avslappnad och välkomnande miljö. Denna genomtänkta grönska bidrar inte bara till en behaglig atmosfär för avkoppling och måltider utan också till ett rum där medarbetare och besökare kan ladda batterierna och finna ny energi. Varje element av växtinredningen har valts för att komplettera och förhöja rummens estetik och skapar en oas av lugn i företagets hektiska värld.

Den väl tilltagna växtinredningen visar Koenigseggs engagemang för en arbetsmiljö som främjar välbefinnande och kreativitet. Genom att integrera dessa naturliga element understryker företaget sin respekt för och sitt åtagande till hållbarhet. Det gröna inslaget bildar en spännande kontrast till de exklusiva bilarna, kända för sin framstående design och teknik, och visar på en harmonisk samexistens mellan natur och innovation.

Photo for @Koenigsegg by @stevenwadephotos

IKEA 2021

1700 växter är bara början och gav oss vinst. Vi presenterade ett uppdrag där grön interiör berör många människor i deras vardag på stor yta. På ca 25 000 kvm har det placerats 1700 växter (!) med två etapper kvar att genomföra. I stället för att vi ska berätta om projektets syfte, innehåll och betydelse, låter vi Aleksandra som är ansvarig på plats ge sin förklaring:

Aleksandra Jakobsson
Jag jobbar som Workplace och Interior Designer. Jag ansvarar för alla layouter och inredning på vår arbetsplats, IKEA of Sweden i Älmhult, d.v.s. våra arbetsytors utformning när det gäller möblering, funktionalitet, belysning, val av materialet samt, inte minst viktigt, växtinredning.

Vilket syfte hade projektet vid start?
Vi hade planerat en förändring av vår äldsta del av IKEA of Sweden i Älmhult. Mitt i detta arbete kom Covid 19 och de planerade förändringarna påverkades, vi såg nya möjligheter. För att supporta hela vår organisation behövdes mer mötesrum, bättre belysning och ljudabsorbenter. Jag ville få in naturen i form av växter och materialval och ville utöka antal växter med 60%, mot vad vi hade innan.

Läs mer
Vad betyder grön interiör för dig och din arbetsplats?
Personligen så brinner jag otroligt mycket för Biophilia. Vi vet att människor mår bäst när de befinner sig nära naturen. Enligt undersökningar som jag tagit del av kan man utläsa ”att på de arbetsplatser där gröna växter är en naturlig del av miljön, finns det bevis på att människor är mindre stressade och har 6% högre effektivitet i sitt arbete, de är 15% mer kreativa och mår allmänt bättre. För de som berövas kontakt med naturen finns mätbar nedsättning av välbefinnandet, med Biophilic design har man kunnat mäta – 15% färre sjukskrivningar”.

Man kan säga att för mig när jag planerar vår arbetsplats, är element av grön interiör lika viktiga som valet av ergonomisk kontorsstol. De olika delarna i en arbetsmiljö kompletterar varandra.

Vad hade du för förväntningar och stämmer dessa med resultatet?
På IKEA använder vi Democratic Design inom vår produktutveckling, det baseras på de fem olika delarna; form, funktion, lågt pris, kvalitet och hållbarhet.

Mina förväntningar var tydliga, och Democratic Design ligger alltid som bas även för mig i utvecklingen av vår arbetsplats, och gällde givetvis också för denna lösning.

Det är väldig lätt att bygga stora ”gröna väggar” med speciellt anpassad bevattning system, vilket gör det rätt kostsamt. Jag ville göra detta annorlunda. Enkelt, billigt materialval såsom björkplywood – vilket symboliserar skandinavisk design och ger mer ”värme” till arbetsplatsen, samtidigt som det tillför ett naturelement – Biophilic Design som bas material. Speciella satser i formen av planteringslådor, kapillärmattor eller liknade behövdes inte, jag kunde använda vårt eget IKEA sortiment av växter och krukor istället. Hela lösningen påminner om flera blomlådor som hänger på ett balkongräcke. Allt vattnar man manuellt, vilket i sig tillför ett trevligt och naturligt element, nästan som att sköta sina egna växter i sin hemmiljö. Lösningen kan man bygga var som helst, eftersom den är totalt oberoende av t.ex. speciellt vattensystem. Vad som behövs är bara eluttag för det inbyggda belysning systemet. Enkelheten gör att vi kunde implementera lösningen på många olika ställe, maximera antalet och fortfarande hålla låga kostnader både under implementeringen och i underhållningsprocessen.
Nu när projektet är färdigt, vad är det bästa med resultatet?
Jag tycker det viktigaste är glada och nöjda kollegor som känner sig som en del av naturen och samtidigt mer välkomna när de kommer till sin arbetsplats. Växterna gör stor skillnad och de fångar människors uppmärksamhet. Växtväggar dämpar ljudnivån och bidrar till bättre luft. Genom implementation av gröna växter har vår arbetsplats blivit mer harmonisk, trivsam och hälsosam. En plats dit man vill komma, mötas och samarbeta.

Sammanfattning av Anders Jönsson,
VD och projektledare på Levande Interiör.
Att se möjligheter och lösningar är vår drivkraft i vardagen. Och när ett uppdrag i denna omfattning erbjöds kunde man inte annat än bli exalterad och glad. Att skapa levande miljöer där människor och natur får trivas ihop är nog alla branschleverantörers dröm. Det gäller att vara öppen för olika lösningar och hitta rätt mix av produkter för att passa kundens önskemål. Samtidigt skall man gärna tänka kostnadseffektivt och aldrig upprepa samma modell och materialval vid de olika uppdragen.

Vinsten som Årets växtinredare 2021 gav oss en stolthet utöver det vanliga! Det har gett oss kvitto på att vi gör rätt. Att aldrig snåla på kreativa lösningar, kvalité och service. Stort tack till nordicinteriorlandscaping.org samt Aleksandra och IKEA of Sweden i Älmhult.

Svenska Hus 2018

På Svenska Hus nya regionkontor i Malmö har Levande interiör hjälpt till med att skapa en grön kontorsmiljö. Ett spännande inslag är växtinstallationerna i taket. De är designade av Kanozi Arkitekter och specialbyggda för lokalen. Växtligheten ger en lugn och skön känsla i utrymmen för avkoppling och i kombination med en kraftfull och tidsprogrammerad belysning får man en härlig utomhuskänsla på kontoret.

Halmstad Högskola 2015

Levande interiör fick uppdraget att göra en hård och karg inomhusmiljö på Högskolan i Halmstad mer trivsam med hjälp av växter. Vi valde att använda växttavlor i flera olika format, en större växtvägg, ett par högre träd och flertalet golvväxter. Tanken var att få tegelväggar och stålkonstruktioner att väckas till liv med hjälp av grönska. Stora växtväggen börjar ca 2,5 meter från golvet och når en höjd på ca 8 meter. Den fick även ramen lackerad i samma kulör som övriga ståldetaljer.

Steen & Strøm 2013

Måste man montera en växtvägg på väggen? Vi valde att forma dessa växtväggar som fristående cylindrar. På så vis fångas formspråket från andra detaljer i lokalen upp. Med hjälp av dessa unika växtcylindrar skapas ett välkomnande blickfång och en given mittpunkt i Galleria Boullevard. Konstruktionen bygger på teknik från Vertical Plant System. Integrerat i varje enhet finns teknik för bevattning.