Från restfrukt till matglädje

Strövelstorps skola, strax utanför Ängelholm är en av de skolor som tar emot restfrukt från Levande Interiör och Fruktkorgar.se. Här går ca 400 elever i årskurs F-9. Skolköket drivs av kökschefen Peter Nilsson och tillsammans med Joakim Kronvall, Hanna Hägertorp och Seyma Güleryüz lagas all mat på plats, från frukost med nybakat bröd till lunch och mellanmål.

 

Frukt som annars skulle slängas

Strax före jul 2023 började Strövelstorps skola ta emot restfrukt från Levande Interiör. Varje måndag hämtar Peter upp frukten, vilket kan variera mellan allt från en till fyra bananlådor. Restfrukten består av den överblivna frukten från fruktkorgarna som levererats till Fruktkogar.se kunder. Frukt som kanske inte ser lika glad och fräsch ut som den en gång varit men som fortfarande är möjligt att använda.

Kreativ användning i skolmaten

I skolans kök förvandlas restfrukten till marmelader, sylt, smoothies, sallader och bananbröd. ”Vi blir lite bortskämda att få så pass mycket frukt så att vi kan göra marmelader och sylt,” säger Hanna.

Frukten integreras även i matlagningen när det passar. Äpplen och apelsiner skärs ner och används i sallader. ”Äpple är ju lätt att köra i när man gör en curry till exempel säger Peter. Bananer är en annan favorit som används i allt från smoothies till bananbröd. Övermogna bananer är perfekta för detta ändamål och istället slippa köpa omogna bananer och vänta på att de ska mogna.

Hållbarhet och lokal mat i fokus

Strövelstorps skola är en av tre finalister i Arla Guldko-tävlingen i kategorin ”Bästa matglädjeskola” där finalen avgörs den 12 maj. Tävlingen lyfter de offentliga kök som skapar måltidsupplevelser och inspirerar andra i branschen.

Hållbarhet och närproducerad mat är en central del av skolkökets arbete. I matsalen påminns eleverna om matsvinn genom pedagogiska insatser. Förra terminen visade personalen vikten av slängd mat genom att ställa ut dunkar med 10 och 20 kilo vatten – motsvarande vikten av det matavfall som kastades under en vecka.

Att får möjligheten att använda restfrukt som annars skulle hamnat i soptunnan passar därför Strövelstorps skola väldigt väl. ”Vi är verkligen tacksamma att få ta del av det. Ska det ändå slängas är det bättre att återanvända den,” säger Seyma.

Vill du veta mer om våra Fruktkorgar?

Läs mer

Följ oss

En lönsam partner i Skåne och Halland.

Vi finns i Ängelholm, men har kunder och partners i hela södra Sverige, som exempelvis Malmö, Lund, Helsingborg, Kristianstad, Hässleholm, Växjö, Markaryd, Ljungby, Halmstad, Falkenberg, Göteborg, Ystad, Trelleborg m fl.

Levande interiör Sverige AB
Exportgatan 3
262 73 Ängelholm

GDPR- & cookiepolicy

Copyright 2024 levandeinterior.se | Levande Interiör AB