fbpx
växter
växtväggar
Växttavlor
mossa
krukor
Belysning

Predatorer

Predatorer

Inga gifter

Det kan alltid hända att en växt får oönskat besök av skadedjur, det finns flera sorter b.la. olika sorters löss och insekter eller kvalster. Skadedjuren livnär sig oftast genom att suga växtnäring från växten vilket gör att växten har svårt att växa och utvecklas som den ska, det gör så klart att växtens prydnadsvärde försämras. Även om man gör allt i sin makt för att förebygga sådana här tråkigheter kan man alltid ha otur och få skadedjur på en växt och dessa måste bekämpas. Vi på Levande Interiör har två metoder att bekämpa skadedjur, båda två är helt giftfria.
Den första metoden
Använder vi oftast som första åtgärd och på enstaka mindre växter. Det är att vi använder en blandning av vatten och paraffinolja som vi sprayar över hela växten. Paraffinoljan täpper till insekternas trakeér som de andas med och dödar dem. Detta är helt ofarligt för både människor och växter.
Den andra metoden
Är mer intressant och mindre kladdig. På stora växter, växtväggar och växttavlor är den mest effektiva och roliga metoden att använda djur som äter skadedjuren! Då är det inte bara att släppa ut första bästa nyckelpiga man hittar och hoppas på att den äter vad den ska. Det finns flera olika sorters predatorer, de vi använder är steklar, skalbaggar och insektslarver. Man väljer predator efter vilket skadedjur man hittar på växten.
Steklar
Steklar är specialiserade på olika sorters löss vilket innebär att man måste välja rätt stekel till rätt lus annars kommer det inte bli någon effekt. De fungerar som så att de lägger sina ägg i lusen och de äter upp den inifrån och utvecklas för att kläckas till en ny stekel som kan lägga ägg i en ny lus. På detta sättet får man en population av steklar som aldrig kan bli större än antalet skadedjur på växten, försvinner lössen så kan steklarna inte föröka sig och minskar i antal.
Skalbaggar
Skalbaggar är inte lika specialiserade som steklar men man måste ändå tänka på att välja rätt skalbagge till rätt skadedjur. Skalbaggen Orius Majuculus rår t.ex inte på ullöss som är bra skyddade, men är supereffektiva mot trips istället. Cryptoalemus är nästan tvärtemot, de äter gärna ullöss men tycker trips är alldeles för små för att bry sig om. Det är samma med skalbaggarna som med steklarna att när deras mat minskar minskar även dem i antal.
Insektslarver
När vi talar om insektslarver menar vi inte de tjocka slemmiga som blir en fjäril så småningom utan en speciell sort som heter Chrysoperla och kallas även för bladluslejon. Den äter allt och med god aptit dessutom. Dock så förökar dem sig inte lika lätt och är därför bra som första åtgärd för att minska ett skadesjursangrepp samtidigt som man sätter in steklar som en långsiktig lösning.

Framtid

Det är viktigt att poängtera att predatorer lämnar INTE växten och letar mat någon annanstans. När deras mat minskar i antal minskar även predatorerna i antal och försvinner helt. Till er som tycker att det kryper i hårbotten när ni läser detta kan vi berätta att löss och andra skadedjur är mycket äckligare än predatorerna vi använder. Genom våra giftfria metoder att bekämpa skadedjur tycker vi att vi bidrar till ett hållbart samhälle, där våra barn och barnbarn kan njuta av en vacker natur både inomhus och utomhus.